Translate


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Γαλλική κρεμμυδόσουπα




Ένα κλασικό γαλλικό πιάτο, πανεύκολο και γρήγορο, που θα νοστιμίσει και θα ζεστάνει τη ζωή μας τα χειμωνιάτικα βράδια που έρχονται. 

Ταπεινά κρεμμύδια ανακατεύονται όμορφα με λευκό κρασί και ζωμό και στο τέλος σκεπάζονται από μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί και λιωμένο τυράκι.
Ένα πιάτο τόσο οικονομικό και τεμπέλικο, όσο και γκουρμέ.

Για να τη φτιάξουμε, θα χρειαστούμε 5-6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα πρώτα στη μέση και μετά σε λεπτά φετάκια.
Θα βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι δυο κουταλιές ελαιόλαδο και μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο για το άρωμα και θα σωτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με μια κουταλιά καστανή ζάχαρη, για ένα δεκάλεπτο περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.


Στη συνέχεια θα προσθέσουμε δυο κουταλιές αλεύρι και θα ανακατέψουμε καλά για λίγο, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι, δυο τρία λεπτά δηλαδή.
Σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί και ένα σφηνάκι κονιάκ και ευθύς αμέσως προσθέτουμε μισό λίτρο ζεστό νερό που μέσα έχουμε διαλύσει ένα κύβο κρέατος ή λαχανικών.
Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και λίγο θυμάρι που πάει πολύ.
Αφήνουμε να σιγοβράσει η σούπα μας περί τα είκοσι λεπτά ή και λιγότερο.
Θέλουμε να βράσουν τα κρεμμύδια και να χυλώσει ωραία.

Στο μεταξύ, έχουμε φρυγανίσει μερικές φέτες ψωμί, στο γκριλ ή στη φρυγανιέρα.
Πάνω από το ψωμί τρίβουμε λίγη γραβιέρα και φουρνίζουμε μέχρι να λιώσει.
Μόλις βράσει η κρεμμυδόσουπα, τη σερβίρουμε σε μπωλάκια ή σε πιο εφετζίδικα πήλινα σκεύη, αν έχουμε, με μια ή δύο φέτες από το φρυγανισμένο ψωμοτύρι από πάνω και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί, την αράζουμε στο τζάκι και καλό μας χειμώνα!

ΠΗΓΗ"
eyedoll.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου