Translate


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Μπακλαβας με μελι και δαμασκηνα



                                                   ΥΛΙΚΑ
                                   300 γρ.φρεσκο βουτυρο
                                   1  πακετο φυλλο κρουστας
                                   1/2 κιλο καρυδοψιχα
                                   1/2 κιλο φυστικι Αιγινης
                                   200 γρ.δαμασκηνα
                                   2 κουταλιες σουπας κανελα
                                   1 κουταλια σουπας γαρυφαλο τριμενο
                                   3 κουταλιες σουπας φρυγανια τριμενη
                                   3 κουταλιες ψιλοκομενο καρυδι σκονη
                                   3 κουταλιες ψιλοκομενο φυστικη Αιγινης σκονη
                                   150 γρ.ζαχαρη καστανη
                                   350 γρ. μελι
                                   1/3 του ποτηριου νερο
                                                 
                                                     ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ετοιμαζουμε πρωτα την γεμιση.Σ ενα μπωλ βαζουμε την καρυδοψιχα χοντροκομενη στο μουλτι ,το φυστικη Αιγινης χοντροκομενο στο μουλτι ,τα δαμασκηνα ψιλοκομενα στο χερι την κανελα, το γαρυφαλο, την τριμενη φρυγανια ,και τα 150 γρ. την καστανη ζαχαρη.Με  ενα κουταλι ανακατευουμε τα υλικα καλα και τα αφηνουμε να περιμενουν.
Σε ενα μπωλ για φουρνο  μικροκυματων βαζετε το φρεσκο βουτυρο για δυο λεπτα μεχρι να γινει υδαρες.Αλοιφετε ενα ταψι πολυ καλα με το βουτυρο και τοποθετειτε δυο φυλλα κρουστας να καλυψουν τον πατο και τα πλαινα του ταψιου και τα αλοιφετε πολυ καλα με το βουτυρο.Πασπαλιζετε με 5 κουταλιες της σουπας απο την γεμιση τα  δυο πρωτα φυλλα της κρουστας ,τοποθετειτε αλλο ενα φυλλο κρουστας απο πανω και το αλοιφετε κι αυτο με βουτυρο και  πασπαλιζετε με λιγη γεμιση.Συνεχιζετε ετσι μεχρι να τελειωσουν τα φυλλα και η γεμιση κρατωντας τρια φυλλα για το τελος.Γυρνατε τις ακρες απο τα φυλλα προς τα μεσα και με ενα κοφτερο μαχαιρακι κοβετε τον μπακλαβα σε μικρα κομματια και τον περιχυνετε   με το βουτυρο που εχει περισεψει και τον ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμουςC σκεπασμενο με ενα φυλλο αλουμινοχαρτο για να μην αρπαξουν τα φυλλα για 1 ωρα περιπου.Σε ενα κατσαρολακι βαζετε το μελι με  το 1/3 του ποτηριου το νερο και το βραζετε για 2-3 λεπτα.Μολις βγει ο μπακλαβας οπως ειναι ζεστος τον περιχυνετε με το ζεστο μελι και τον αφηνετε περιπου μιση ωρα μεχρι να τραβηξει ολο το μελι.Τον κοβετε και τον σερβιρετε σε πιατελα και πασπαλιζετε τα κομματια με την σκονη απο καρυδοψιχα και φυστικι Αιγινης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου