Translate


Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ντολμαδακια με κιμα αυγολεμονο....




































ΥΛΙΚΑ


250 γρ αμπελοφυλλα 

500 γρ.κιμα μοσχαρισιο
200 γρ ρυζι νυχακι
1 μεγαλο κρεμυδι
μισο ματσακι μαιδανο
μισο ματσακι ανηθο
150 γρ ελαιολαδο
αλατι
πιπερι


ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


2 αυγα

3λεμονια
2 κουταλιεςν σουπας κορν φλαουερ
λιγο αλατι 
τον ζωμο απο τα ντολμαδακια

                                                                ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια κατσαρολα βαζουμε νερο και αλατι και μολις αρχισει και βραζει ριχνουμε λιγα λιγα τα αμπελοφυλλα και τα ζεματιζουμε μεχρι να αρχισουν να μαλακωνουν.Τα στραγγιζουμε και τα αφηνουμε να κρυωσουν μεχρι να ετοιμασουμε την γεμιση.

Σε ενα μεγαλο μπωλ βαζουμε τον κιμα το ρυζι το κρεμυδι τα μυρωδικα ψιλοκομμενα το μισο ελαιολαδο το αλατι και το πιπερι.Ζυμωνουμε με το χερι μας καλα να αναμιχθουν ολα τα υλικα.Σε μια μετρια κατσαρολα βαζουμε το υπολοιπο ελαιολαδο και παιρνουμε ενα αμπελοφυλλο το ανοιγουμε με το χερι μας ετσι ωστε τα νευρα του φυλλου να ειναι προς το μερος μας και με ενα κουταλακι τοποθετουμε λιγο απο το μιγμα ,τοσο ωστε να μπορουμε να τυλιξουμε το ντολμαδακι χωρις να βγαινει εξω η γεμιση.Ριχνουμε  στην κατσαρολα το υπολοιπο ελαιολαδο και τοποθετουμε ενα ενα τα ντολμαδακια με την σειρα και το ενα πολυ κοντα  στο αλλο.Οταν τελειωσει η πρωτη σειρα συνεχιζουμε με την δευτερη  και την τριτη αν χρειαστει.Αφου τελειωσουμε τοποθετουμε λιγα αμπελοφυλλα που εχουμε κρατησει και σκεπαζουμε τα ντολμαδακια.Στην συνεχεια τοποθετουμε ενα πιατο  πανω απο τα ντολμαδακια που να χωραει στην κατσαρολα και ριχνουμε αρκετο νερο μεχρι να τα σκεπαζει καλα. Κλεινουμε με το καπακι ριχνουμε λιγο αλατι ακομα και βραζουμε σε μετρια φωτια για περιπου μιση ωρα.Αφου κλεισουμε το ματι της κουζινας αφηνουμε 10 περιπου λεπτα μεχρι να (δεσουν)και στην συνεχεια με προσοχη αφαιρουμε τον ζωμο γυριζοντας λιγο την κατσαρολα και με μια κουταλα στερεωνουμε το πιατο να μην μας γυρισουν τα ντολμαδακια.Αφου αδειασουμε τον ζωμο σε μια μικρη κατσαρολα φτιαχνουμε το αυγολεμονο και μεσα στο λεμονι  διαλυουμε το κορν φλαουερ και το ριχνουμε στο αυγολεμονο.Ζεσταινουμε τον ζωμο που εχουμε φυλαξει σε χαμηλη φωτια και μολις αρχιζει να βραζει ελαφρια ριχνουμε με μια κουταλα λιγο λιγο μεσα στο αυγολεμονο και ανακατευουμε καλα.Μολις εχουμε βαλει τον μισο ζωμο αδειαζουμε στην κατσαρολα το αυγολεμονο και ανακατευουμε μεχρι να αρχιζει να πηζει.Κλεινουμε το ματι της κουζινας και αφηνουμε τον ζωμο να συνεχισει να βραζει ελαφρια μεχρι να πηξει οσο θελουμε ο ζωμος.Αφαιρουμε το πιατο απο τα ντολμαδακια και τα αμπελοφυλλα που τα ειχαμε σκεπασει και με μια κουταλα ριχνουμε τον μισο ζωμο στα ντολμαδακια. Τον υπολοιπο ζωμο τον κραταμε και βαζουμε λιγο στα πιατα οταν σερβιρουμε.

                                                                                        ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!











                                                   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου