Translate


Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!!!!!

     Αυτες οι πιτες ειναι παραδοσιακες  και τις φτιαχνουν στα ορεινα χωρια τις Μακεδονιας.
     Οι παλιες νοικοκυρες ειχαν τις ξυλοσομπες και τις εψηναν στην πλακα οπως λενε ,σημερα εχουμε ποιο συνχρονα ηλεκτρικα μεσα οπως την κρεπιερα που  ειναι εξισου καλη και δινει την αισθηση του ψησιματος σε ξυλοσομπα.

                                                             
                                                                       ΖΥΜΗ
 
                                            1/2 Κιλο αλευρι για ολες τισ χρησεις
                                             λιγο αλατι
                                             1 σφηνακι ελαιολαδο
                                             νερο οσο παρει χλιαρο για να γινει μια μαλακη ζυμη
                                              (περιπου ενα ποτηρι του νερου)
                                               λιγο φρεσκο βουτυρο

                                                                        ΓΕΜΙΣΗ
                                             
                                                               250 γρ.τυρι φετα
                                                               100 γρ.μαλακη μυζηθρα
                                                                λιγο πιπερι φρεσκοτριμενο
                                                                1 κροκο αυγου

                                                                      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα μπωλ βαζουμε το χλιαρο νερο, το αλατι, το ελαιολαδο, ανακατευουμε με το χερι και ριχνουμε λιγο-λιγο το μισο αλευρι ,στην αρχη ζυμωνουμε ελαφρια μεχρι να γινει μια ρευστη ζυμη,αφηνουμε για δεκα λεπτα στην ακρη  και ετοιμαζουμε την γεμιση.Σε ενα μπωλ βαζουμε την φετα ,την μυζηθρα,τον κροκο του αυγου και το πιπερι και με ενα πηρουνι (σπαμε)τα τυρια δεν τα λυωνουμε μολις ομογενοποιηθουν τα αφηνουμε στην ακρη.Στο μπωλ που εχουμε αφησει την ζυμη ριχνουμε και το υπολοιπο αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να γινει μια μαλακη ζυμη (να μην κολαει στα χερια) και στην συνεχεια προθερμαινουμε την κρεπιερα στην πιο δυνατη σκαλα.Παιρνουμε ζυμη οσο ενα αυγο και αρχιζουμε και ανοιγουμε με τον πλαστη σε φυλλο ,το ανοιγουμε οσο θελουμε εμεις, εγω προτιμω να το ανοιγω οσο μια μεγαλη κρεπα,οσο ανοιγουμε το φυλλο ριχνουμε λιγο αλευρι να μην κολαει στον πλαστη και τοποθετουμε το φυλλο πανω στην προθερμασμενη κρεπιερα ,και με ενα κουταλι βαζουμε την γεμιση του τυριου κατα μηκος του μισου φυλλου ,η ποσοτητα του τυριου εξαρτατε απο το ποσο τυρι θελουμε εμεις,και αμεσως διπλωνουμε το αλλο μισο φυλλο να κλεισει μεσα την γεμιση,με ενα πιρουνι παταμε ελαφρια τις ακρες να κολησουν και ψηνουμε μεχρι να παρει χρωμα η πιτα,με μια ξυλινη σπατουλα γυριζουμε την πιτα και αλοιφουμε με ενα πινελο λιγο φρεσκο βουτυρο μολις ψηθει και απο την αλλη πλευρα ξαναγυριζουμε την πιτα και αλοιφουμε και την αλλη πλευρα με λιγο φρεκο βουτυρο αφηνουμε για λιγο ακομα και βγαζουμε απο την κρεπιερα την πιτα τοποθετωντας την σε λαδοκολλα ,συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο μεχρι να τελειωσει η ζυμη.Εγω προτιμω να φτιαχνω αυτες τις πιτες για πρωινο και δεν χρησιμοποιω ολη την ζυμη,την φυλαζω στο ψυγειο και την χρησιμοποιω 2-3 μερες.Επισης μπορουμε να φτιαξουμε πιτες και με αλλη γεμιση οπως με κιμα  ακομα και με διαφορα χορταρικα οπως σπανακι, πρασσα μαραθο,ακομα και κολοκυθα.
                                           

                                                                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου