Translate


Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΠΑΝΑΚΟΜΠΟΥΡΕΚΟ



   ΥΛΙΚΑ

1 Κιλο σπανακι
1 ματσακι μαραθο
1 ματσακι φρεσκα κρεμυδακια
1 μετριο ξερο κρεμυδι
1/4 τυρι φετα
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι


                                   
                                                   ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1Κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
ζωμο απο το σπανακι που θα στραγγισουμε περιπου μια κουπα
αλατι
λιγο ελαιολαδο

                                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλενουμε καλα το σπανακι,τα κρεμυδακια και το μαραθο και τα κοβουμε μαζι με το ξερο κρεμυδι σε χοντρα κομματια.Σε μια κατσαρολα βαζουμε ενα ποτηρακι του κρασιου ελαιολαδο και ριχνουμε μεσα τα κρεμυδια και το μαραθο μεχρι να μαραθουν λιγο, ριχνουμε το σπανακι το αλατι και το πιπερι και τσιγαριζουμε ακομα λιγο.Κατεβαζουμε απο την φωτια και σε μια λεκανιτσα τοποθετουμε ενα τρυπητο στο οποιο ριχνουμε το σπανακι  μεχρι να στραγγισει καλα,μολις στραγγισει παιρνουμε  τον ζωμο που θα ειναι περιπου μια κουπα και τον βαζουμε σε μια λεκανιτσα (κραταμε λιγο ζωμο σε ενα ποτηρακι)και ριχνουμε λιγο λιγο το αλευρι μεχρι να φτιαξουμε μια μαλακη ζυμη.Μολις ειναι ετοιμη την αφηνουμε μιση ωρα να ξεκουραστει.Παιρνουμε το στραγγισμενο σπανακι και το βαζουμε σε ενα βαθυ μπωλ, σε αλλο μπωλ με ενα πηρουνι λυωνουμε την φετα σε πολυ μικρα κομματακια και την προσθετουμε στο μπωλ με το σπανακι.Παιρνουμε την ζυμη που εχει ξεκουραστει και την ξαναπλαθουμε για λιγο προσθετοντας αν χρειαζετε ακομα λιγο αλευρι να μην κολαει στα χερια.Κοβουμε  σε μεγαλες μπαλες την ζυμη οσο ειναι περιπου η χουφτα μας και ανοιγουμε σε μεγαλα φυλλα να ειναι αρκετα λεπτα.Με ενα κουταλι παιρνουμε την γεμιση με το σπανακι και τοποθετουμε κατα μηκος απο την μια ακρη του φυλου μεχρι την αλλη,και αρχιζουμε να τυλιγουμε το φυλλο κλεινοντας μεσα την γεμιση και φτιαχνουμε ενα μακροστενο μπαστουνι,το οποιο αρχιζουμε να στριβουμε δινοντας του ενα στριφτο σχημα. Σε ενα μετριο στρογγυλο ταψι το οποιο εχουμε λαδωσει αρκετα αρχιζουμε να τοποθετουμε τα μπουρεκια μας απο την μεση  προς τα εξω κυκλικα.Συνεχιζουμε με αυτον τον τροπο μεχρι να γεμισει το ταψι το οποιο δεν πρεπει να ειναι πολυ μεγαλο ωστε να χωρεσουν ολα τα μπουρεκια αν ειναι ποιο μεγαλο τα βαζουμε λιγο ποιο αραια.Μολις τελειωσουμε παιρνουμε τον ζωμο που εχουμε κρατησει στο ποτηρακι και ριχνουμε μεσα λιγο ελαιολαδο και με αυτο περιχυνουμε το σπανακομπουρεκο.εχουμε προθερμανει τον φουρνο στους 170 βαθμους κελσιου  στον αερα και ψηνουμε το σπανακομπουρεκο.Μολις ροδοκοκινησει βγαζουμε απο τον φουρνο και αφηνουμε να κρυωσει και σερβιρουμε σαν συνοδευτικο.Ειναι μια παραδοσιακη πιτα πολυ νοστιμη και τρωγετε ολεςτις ωρες.

                                          ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου