Translate


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

                                                          ΥΛΙΚΑ

     
                                                 1 κεσεδακι γιαουρτι
                                                 1 κεσεδακι καλαμποκελαιο
                                                 1 πακετο κοκκινη φαρινα    
                                                 (500 περιπου γρ.)
                                                 2 αυγα(2 ασπραδια και 1
                                                 κροκο)
                                                 1 σφηνακι χυμο λεμονιου
                                                 λιγο αλατι
                                                3-4 κουταλιες σουπας γαλα εβαπορε
                                                                                           
                                                                                               
                                                  ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

                                                 1/4 τυρι φετα
                                                 1/4 μαλακια μυζηθρα
                                                 1 αυγο
                                                 λιγο πιπερι

                                                              ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα μπωλ βαζετε το καλαμποκελειο ,με το γιαουρτι ,τα αυγα ,το λεμονι ,και το αλατι και τα χτυπατε με το συρμα μεχρι να ομογενοποιηθουνολα τα υλικα.Ριχνετε ολο μαζι το αλευρι και ζυμωνετε με το χερι μεχρι να γινει μια μαλακη ζυμη.Αν η ζυμη κολαει ριχνετε ακομα λιγο αλευρι και ζυμωνετε μεχρι να ξεκολαει απο τα χερια.Σε αλλο μπωλ βαζετε την φετα και την μυζηθρα,το αυγο,και το πιπερι και με ενα πηρουνι τα πιεζετε μεχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικα.Με το χερι παιρνετε μικρα μπαλακια απο την ζυμη οπως περιπου ενα αυγο και με το αλλο χερι το απλωνετε στην παλαμη σας κανοντας μια γουβα στο κεντρο και με ενα κουταλακι παιρνετε λιγη απο την γεμιση και την τοποθετητε στο κεντρο της ζυμης.Κλεινετε την ζυμη και με τα δαχτυλα πιεζετε για να κολησουν οι ακρες.Με τον ιδιο τροπο ετοιμαζετε ολα τα τυροπιτακια και τα τοποθετειτε σε ενα ταψι με λαδοκολλα.Βαζετε σε ενα μικρο μπωλ τον κροκο του αυγου που εχετε φυλαξει,το γαλα το εβαπορε και λιγες σταγονες λεμονι και τα χτυπατε με ενα πηρουνι.Με ενα πινελο αλοιφετε τα τυροπιτακια με το μιγμα αυτο και ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμουςC

Μπακλαβας με μελι και δαμασκηνα



                                                   ΥΛΙΚΑ
                                   300 γρ.φρεσκο βουτυρο
                                   1  πακετο φυλλο κρουστας
                                   1/2 κιλο καρυδοψιχα
                                   1/2 κιλο φυστικι Αιγινης
                                   200 γρ.δαμασκηνα
                                   2 κουταλιες σουπας κανελα
                                   1 κουταλια σουπας γαρυφαλο τριμενο
                                   3 κουταλιες σουπας φρυγανια τριμενη
                                   3 κουταλιες ψιλοκομενο καρυδι σκονη
                                   3 κουταλιες ψιλοκομενο φυστικη Αιγινης σκονη
                                   150 γρ.ζαχαρη καστανη
                                   350 γρ. μελι
                                   1/3 του ποτηριου νερο
                                                 
                                                     ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ετοιμαζουμε πρωτα την γεμιση.Σ ενα μπωλ βαζουμε την καρυδοψιχα χοντροκομενη στο μουλτι ,το φυστικη Αιγινης χοντροκομενο στο μουλτι ,τα δαμασκηνα ψιλοκομενα στο χερι την κανελα, το γαρυφαλο, την τριμενη φρυγανια ,και τα 150 γρ. την καστανη ζαχαρη.Με  ενα κουταλι ανακατευουμε τα υλικα καλα και τα αφηνουμε να περιμενουν.
Σε ενα μπωλ για φουρνο  μικροκυματων βαζετε το φρεσκο βουτυρο για δυο λεπτα μεχρι να γινει υδαρες.Αλοιφετε ενα ταψι πολυ καλα με το βουτυρο και τοποθετειτε δυο φυλλα κρουστας να καλυψουν τον πατο και τα πλαινα του ταψιου και τα αλοιφετε πολυ καλα με το βουτυρο.Πασπαλιζετε με 5 κουταλιες της σουπας απο την γεμιση τα  δυο πρωτα φυλλα της κρουστας ,τοποθετειτε αλλο ενα φυλλο κρουστας απο πανω και το αλοιφετε κι αυτο με βουτυρο και  πασπαλιζετε με λιγη γεμιση.Συνεχιζετε ετσι μεχρι να τελειωσουν τα φυλλα και η γεμιση κρατωντας τρια φυλλα για το τελος.Γυρνατε τις ακρες απο τα φυλλα προς τα μεσα και με ενα κοφτερο μαχαιρακι κοβετε τον μπακλαβα σε μικρα κομματια και τον περιχυνετε   με το βουτυρο που εχει περισεψει και τον ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμουςC σκεπασμενο με ενα φυλλο αλουμινοχαρτο για να μην αρπαξουν τα φυλλα για 1 ωρα περιπου.Σε ενα κατσαρολακι βαζετε το μελι με  το 1/3 του ποτηριου το νερο και το βραζετε για 2-3 λεπτα.Μολις βγει ο μπακλαβας οπως ειναι ζεστος τον περιχυνετε με το ζεστο μελι και τον αφηνετε περιπου μιση ωρα μεχρι να τραβηξει ολο το μελι.Τον κοβετε και τον σερβιρετε σε πιατελα και πασπαλιζετε τα κομματια με την σκονη απο καρυδοψιχα και φυστικι Αιγινης.




Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ



300 γρ.ασπρο λαχανο
200 γρ. κοκκινο λαχανο
2 μεγαλα καροτα
100 γρ.ροδι
1/2 ματσακι ροκα
200 γρ.καλαμποκι κονσερβας
3-4 ραπανακια
1 μετριο πορτοκαλι
1 σκελιδα σκορδο
1 σφηνακι ξυδι
1 σφηνακι ξυδι βαλσαμικο
ενα σφηνακι λεμονι
Ελαιολαδο
αλατι
φρεσκοτριμενο πιπερι
                                       


                                           ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκοβουμε το κοκκινο και το λευκο λαχανο και τα βαζουμε σε ενα μεγαλο μπωλ.
Κοβουμε με τα χερια σε μικρα κομματια την ροκα και κοβουμε σε καρεδακια τα ραπανακια και τα προσθετουμε στο μπωλ.Ψιλοκοβουμε το σελινο και τριβουμε τα καροτα στον τριφτη και τα προσθετουμε και αυτα στο μπωλ.Καθαριζουμε ενα πορτοκαλι και παιρνουμε 3-4 σκελιδες αφαιρουμε προσεκτικα την φλουδα και αφηνομε μονο την σαρκα.Βαζουμε σε ενα γουδι το σκορδο με τα τρια σφηνακια (ξυδι,ξυδι βαλσαμικο και λεμονι )το ελαιολαδο το αλατι και το φρεσκοτριμενο πιπερι και τα χτυπαμε μεχρι να γινουν σαν κρεμα.Στο μπωλ  ριχνουμε το ροδι και την κονσερβα το καλαμποκι στραγγισμενο.Ανακατευουμε ολα τα υλικα και τα περιχυνουμε με το ντρεσιγκ που εχουμε φτιαξει,ανακατευουμε παλι ολα τα υλικα και προσθετουμε λαδι και αλατι οσο θελουμε.
διακοσμουμε με λιγο καλαμποκι στη κορυφη καροτο σε λωριδες και τις υπολοιπες σκελιδες απο το πορτοκαλι την σαλατα μας.



Αυτη η σαλατα ειναι ιδανικη να συνοδευσει χειμωνιατικα πιατα οπως(φακες,φασολαδα,ρεβυθια,γιγαντες στον φουρνο κ.λ.π)                                        
και προαιρετικα μπορειτε να προσθεσετε και σαρδελες,λακερδα,τσιρο καπνιστο και ρεγγα
                               
                                       ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!